Μπλε

“Η ησυχία είναι η καθαυτή συνθήκη του ωραίου, όπως η γαλήνη της ατάραχης θάλασσας.”
Schelling – Φιλοσοφία της τέχνης –

Το βαθύ μπλε αντιπροσωπεύει την πλήρη ηρεμία. Η θέα αυτού του χρώματος έχει καταπραυντική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η πίεση του αίματος, οι σφυγμοί και η αναπνευστική συχνότητα ελαττώνονται, οι αμυντικοί μηχανισμοί επαναφορτίζουν τον οργανισμό, το σώμα προσαρμόζεται στην ανάπαυση και την επανάκτηση δυνάμεων. Το μπλε είναι μια χρωματική αναπαράσταση της ηρεμίας και της ευφορίας, είναι ησυχία συν ευχαρίστηση. Αρμονία, ισορροπία, γαλήνη. Αντιστοιχεί στο βάθος των συναισθημάτων. Συμβολίζει το ήσυχο νερό. Η αισθητική του εντύπωση είναι η γλυκύτητα και η τρυφερότητα, η ευαισθησία του συναισθήματος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο «διάσημα» χρώματα και προτιμάται κυρίως από τον ανδρικό πληθυσμό. Προκαλεί συναισθήματα γαλήνης, ηρεμίας, καθαρότητας, ασφάλειας και τάξης. Συνδέεται και με αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και η επιφυλακτικότητα.
Ενισχύει τη συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση, την ανάκτηση δυνάμεων, την αφοσίωση, την σταθερότητα, τη μεγαλοψυχία. Στους άντρες ξυπνά το προστατευτικό αίσθημα.
Το γαλάζιο χρώμα κατευνάζει τα πάθη. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Σε γενικές γραμμές οι μπλε αποχρώσεις συνδέονται με την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την αυθεντία.

Το χρώμα του ωκεανού, του ύπνου και του λυκόφωτος. Οι μπλε πέτρες κυβερνώνται από τον Ποσειδώνα και το στοιχείο του νερού. Είναι πέτρες δεκτικές και προωθούν την ειρήνη. Ηρεμούν τα συναισθήματα, χαλαρώνουν τον ύπνο, προωθούν την επούλωση.