Φροντίδα κοσμημάτων

Ολα τα κοσμήματα και ιδιαίτερα τα πετράδια είναι ευαίσθητα σε διάφορες καταστάσεις, οι οποίες για εμάς είναι απλές συνήθειες και καθημερινότητες. Με λίγη προσοχή όμως, μπορούμε να τα διατηρήσουμε σαν καινούργια, για πολλά χρόνια.
Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να προλάβετε κάποιες συνηθισμένες “δύσκολες συνθήκες”.

Καθημερινή φροντίδα κοσμημάτων

* Βγάζετε τα κοσμήματα όταν αθλείστε
Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε από τραυματισμούς όχι μόνο τα πετράδια σας αλλά και εσάς και τους συναθλητές σας.

* Φορέστε τα κοσμήματα μετά από το μακιγιάζ
Κάθε καλλυντικό, άρωμα κλπ περιέχει ουσίες που μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα τα πετράδια σας (αποχρωματισμός, αλλοίωση, κλπ). Φορώντας τα μετά την ολοκλήρωση του μακιγιάζ, περιορίζετε την έκθεση των πετραδιών στα καλλυντικά.

* Βγάζετε τα κοσμήματα όταν κάνετε χειρωνακτικές εργασίες
Συνηθισμένες εργασίες όπως η κηπουρική και η μαγειρική, μπορεί να επιφέρουν σημαντικές βλάβες στα κοσμήματα.

Ειδικά τα πετράδια, μπορεί να είναι ευαίσθητα τόσο σε φυσικές καταπονήσεις (πχ τραυματισμός από χτυπήματα) όσο και σε χημικές (πχ αλλοίωση από λιπάσματα, σκόνες, σάλτσες, σαπούνια). Άλλωστε, μάλλον δυσκολεύουν σε τέτοιες εργασίες.

* Προσοχή στο νερό
Τοσο τα κοσμήματα, όσο και τα πετράδια τους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο νερό.

Δεν είναι όλα τα πετράδια τόσο ευαίσθητα στο νερό αλλά, σαν γενική συμβουλή, βγάζετε τα κοσμήματα πριν έρθετε σε επαφή με νερό. Σε αυτό περιλαμβάνεται το κολύμπι στη θάλασσα που περιέχει νερό, αλάτι και διάφορα χημικά ή στην πισίνα (νερό, χλώριο, άλλα χημικά). Ακόμα και το απλό πλύσιμο των χεριών ή το ντους μπορούν να αλλοιώσουν κάποια πετράδια.

* Προσοχή στον ήλιο και τη ζέστη
Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρρεάζουν τα πετράδια, όπως άλλωστε και το δέρμα μας.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αργά ή γρήγορα, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις. Κάποια πετράδια είναι πιο ευαίσθητα από άλλα, όπως ο αμέθυστος, το τοπάζι ή το τυρκουάζ. Κάποια άλλα, όπως το κεχριμπάρι, θα σκουρήνουν αν εκτίθενται συστηματικά σε έντονο φως. Τα ντελικάτα κοχύλια και κοράλια εύκολα θαμπώνουν ή αποχρωματίζονται.

Οι υψηλές θερμοκρασίες πάλι, όπως και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, μπορεί να τραυματίσουν σημαντικά κάποια πετράδια, κυρίως επειδή επηρρεάζουν τη φυσική υγρασία τους. Ενα μαργαριτάρι, για παράδειγμα, μπορεί να ξεραθεί ή ακόμα και να ραγίσει.

Αποθήκευση κοσμημάτων

Διατηρείτε τα κοσμήματά σας σε μέρος ξηρό και καθαρό, χωρίς να έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο.

Μια κοσμηματοθήκη μπορεί να χωράει όλα σας τα κοσμήματα, αλλά η τριβή των πετραδιών μεταξύ τους μπορεί να τα φθείρει.
Μπορείτε να έχετε το κάθε ένα τυλιγμένο χωριστά με μαλακό χαρτί ή ύφασμα. Με αυτόν τον τρόπο επίσης, οποιοδήποτε συνηθισμένο κουτί είναι αρκετό.

Για την υγρασία υπάρχουν διάφορες λύσεις: συνήθως αρκεί να βάλετε μια κιμωλία ή λίγο ρύζι μέσα στην κοσμηματοθήκη.

Προσοχή πού ακουμπάτε τα κοσμήματα όταν τα βγάζετε (πχ για να πλυθείτε): σταγόνες νερού και σαπουνιού μπορεί να αλλοιώσουν ένα ευαίσθητο πετράδι, ενώ ένα σκουλαρίκι μπορεί εύκολα να πέσει στην αποχέτευση.

Προτείνουμε επίσης να καταγράψετε λεπτομερώς τα κοσμήματά σας σε μια λίστα που θα κρατήσετε σε διαφορετικό μέρος. Υπάρχουν στιγμές που μια τέτοια λίστα είναι απαραίτητη (πχ σε περίπτωση κλοπής).

 

Καθαρισμός κοσμημάτων

Κάθε κόσμημα θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, δεν κάνουν όλα τα συστήματα για όλα τα κοσμήματα.

Τα διάφορα συστήματα (πχ υπερήχων) μπορεί να έχουν αρητικό αποτέλεσμα σε κάποια πετράδια. Το ίδιο ισχύει για τα χημικά καθαρισμού κοσμημάτων, αλλά και για τα “σπιτικά μαντζούνια”.
Προσπαθήστε να καθαρίστε τα κοσμήματά σας με ένα μαλακό πανάκι: αν αυτό δεν αρκεί, προτείνουμε να ρωτήστε έναν ειδικό, πριν επιχειρήσετε κάτι περισσότερο.