Χαλαζίας

Quartz, crystal
Κρύσταλλος Χαλαζία

Πρόκειται για διοξείδιο του πυριτίου στο οποίο συχνά αναφερόμαστε με την λέξη «κρύσταλλος» ή με την διεθνή ονομασία «quartz». Είναι ένα πολύ διαδεδομένο ορυκτό, το δεύτερο σε ποσότητα στον ηπειρωτικό φλοιό της γης.  Η λέξη «κρύσταλλος» έχει την ίδια ρίζα με την λέξη «κρύος». Η λέξη χαλαζίας προέρχεται από την ελληνική λέξη «χάλαζα» (χαλάζι). Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος αναφέρει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο χαλαζίας είναι ο πάγος των βουνών που με τα χρόνια σταθεροποιήθηκε. Εξαιτίας της θεωρίας αυτής, ο χαλαζίας απέκτησε την ονομασία «ορεία κρύσταλλος» (όρη).
Παραδοσιακές ονομασίες: Κρύσταλλος, καθρέφτης της μάγισσας, αστερόλιθος, Ίρις.

Ο χαλαζίας υπάρχει σε πολλές μορφές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για μερικές δημοφιλείς ποικιλίες:

 

Ο καθαρός χαλαζίας είναι διοξείδιο του πυριτίου χωρίς καμμία πρόσμειξη. Βρίσκεται στην Ιταλία, την Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Ελβετία και στις Ηνωμένες πολιτείες. Αναφερόμαστε συχνά σ’ αυτόν με την ονομασία “κρύσταλλος” ή “ορεία κρύσταλλος” (crystal quartz).

Ένας καθαρός χαλαζίας εκπέμπει ενεργειακό πεδίο τριών κυβικών μέτρων για κάθε κιλό της μάζας του και πολλαπλασιάζει κάθε φωτεινό ή ηχητικό κύμα που ακουμπά στις απολήξεις του.
Χαλαζίας χρησιμοποιήθηκε στα Ελευσίνια μυστήρια για να παράγει την ιερή φωτιά με την συγκέντρωση της θερμότητας του ήλιου. Αντικείμενα από καθαρό χαλαζία βρέθηκαν στους μυκηναικούς τάφους. Σε πολλούς λαούς, τοποθετούνταν στους τάφους των νεκρών γιατί πίστευαν πως θα βοηθούσαν την ψυχή να φτάσει στα ουράνια. Στην Κίνα και την Ιαπωνία λατρεύονταν ως ιερά πετράδια, σύμβολα του ουρανού και του απείρου. Στην Ινδία θεωρούνταν πολύτιμος θησαυρός από τον οποίο μάλιστα κατασκεύαζαν κούπες γιατί πίστευαν πως αν έμπαινε δηλητήριο μέσα σ’ αυτήν θα προειδοποιούσε τον κάτοχό της σκοτεινιάζοντας. Οι κρυστάλλινες σφαίρες της μαντικής και τα ραβδιά πρόγνωσης της βροχής στις Ινδιάνικες φυλές ήταν από καθαρό χαλαζία. Ένας παλιός Ινδιάνικος μύθος λέει πως οι κρύσταλλοι χαλαζία εμφανίστηκαν ένα καλοκαίρι που η χήνα των πάγων παρακάλεσε να μη διψάσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στις μέρες της ζέστης. Ένα κομμάτι πάγου πέτρωσε και η χήνα το πήρε μαζί της κάτω από το φτερό της. Ακουμπώντας το στην γλώσσα της κάθε φορά που διψούσε, δροσιζόταν και συνέχιζε να ταξιδεύει. Λόγω της σύνδεσής του με το νερό ο κρύσταλλος χαλαζίας έχει χρησιμοποιηθεί για να προσελκύσει τη βροχή σε πολλά μέρη του Ειρηνικού συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας.

Για το σύγχρονο εσωτερισμό ο χαλαζίας αποτελεί την πέτρα που μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να μιμηθεί τις ιδιότητες οποιουδήποτε άλλου πετραδιού. Το ίδιο ισχύει και για τον καθαρισμό των τσάκρας. Αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τον διαλογισμό και την τόνωση της διαίσθησης και στις μέρες μας έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στον εσωτερισμό και την κρυσταλλοθεραπεία. Συμβολίζει το πνεύμα και τη διανόηση του ανθρώπου.

Ο χαλαζίας είναι η πέτρα που βοηθά στον καθαρισμό όλων των υπόλοιπων λίθων αλλά και του περιβάλλοντος, του σώματος, της αύρας και της σκέψης. Χαρίζει αφθονία, έλκει τον πλούτο και υποστηρίζει κάθε νέα αρχή. Ενισχύει την ηρεμία, την αντοχή, και την αρμονία. Απομακρύνει το μπλοκάρισμα και τους φόβους. Θεωρείται ο «αρχηγός» των θεραπευτικών λίθων.

 

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προϊόντα με χαλαζία.

(Πηγές)