Τοπάζι

Πρόκειται για πυριτικό άλας αλουμινίου και φθορίου. Κατά τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, η ελληνική λέξη Τοπάζιος, η οποία έδωσε το σημερινό όνομα στην πέτρα, προέρχεται από μια τοπική διάλεκτο (τοπάζιν  = ψάχνω), από την οποία πήρε το όνομά του και το νησί του Αγίου Ιωάννη στην Ερυθρά Θάλασσα (το οποίο μπορεί να αναφέρεται στο σημερινό ομώνυμο ύφαλο ή στο νησί Ζαμπαργκάντ). Κατά μια άλλη εκδοχή πάντως, η λέξη προέρχεται από τα σανσκριτικά (τάπας = φωτιά, ζέστη), περνώντας στα αρχαία ελληνικά.

Σύμφωνα πάντα με τον Πλίνιο, το πέτρωμα ανακαλύφθηκε σε εκείνη την περιοχή (είτε στο νησί είτε στην κοντινή ξηρά) και έκανε μεγάλη εντύπωση τόσο για τα χρώματα και τη λάμψη του, όσο και επειδή μπορούσε να γυαλιστεί χωρίς σμύριδα (“πέτρα της Νάξου”). Αναφέρει μάλιστα οτι ήταν η μοναδική πολύτιμη πέτρα που μπορούσε να βρεθεί σε μεγάλα κομμάτια ώστε, λίγο αργότερα, κατασκευάστηκε ένα άγαλμα από τοπάζι ύψους 1,80 μέτρων προς τιμήν της Αρσινόης, συζύγου του Πτολεμαίου Φιλάδελφου (βασιλιά της Αιγύπτου). Αξίζει να σημειώσουμε οτι βρέθηκαν δύο ποικιλίες τοπαζίου (πρασοειδές και χρυσόπτερο) στην τότε περιοχή της Θηβαΐδας (Αίγυπτος). Σήμερα, υπάρχει η άποψη οτι οι δύο αυτές “ποικιλίες” είναι στην πραγματικότητα το περίδοτο (που αφθονεί στο Ζαμπαργκάντ) και το χρυσοπράσιο και οτι το σημερινό Τοπάζι δεν είναι το πέτρωμα που περιγράφει ο Πλίνιος.

Ο Στράβων το περιγράφει ως «λίθος διαυγής, χρυσό αποστίλβων φέγγος». Κατά τον Ιώβ στην Παλαιά Διαθήκη “η τιμή της σοφίας ξεπερνά και εκείνης του τοπαζιού της Αιθιοπίας”. Για τους Αζτέκους πρόκειται για την “πέτρα του χρυσού φωτός” που εξισορροπεί την ένταση και τον δυναμισμό ενώ για τους Ινδούς την πέτρα της μακροζωίας.

Το κίτρινο είναι το περισσότερο συνδεδεμένο με το Τοπάζι χρώμα, συναντάται όμως σε αρκετούς χρωματισμούς, μελί, κεχριμπαρένιο, απαλό γαλάζιο, απαλό πράσινο, γκρι, άσπρο, ερυθρό, κονιάκ. Εξαιτίας της σκληρότητάς του είναι λίθος ευαίσθητος στα χτυπήματα και τις πτώσεις.

Γενικά, θεωρήθηκε πέτρα προστατευτική που αντιμάχεται τον φθόνο, την ίντριγκα, τη βλάβη και την κακή ενέργεια και φορέθηκε από παλιά σαν φυλαχτό ενάντια σ’ αυτά όπως επίσης και ενάντια στους εφιάλτες.  Έγινε γνωστό και σαν “εραστής του χρυσού” και χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσει τον πλούτο, συνδυασμένο με το μάτι της τίγρης. Φαίνεται όμως πως η συχνότερη ιδιότητα που αποδίδεται στο τοπάζι είναι πως έλκει τον έρωτα.

Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Ήλιος
Στοιχείο: Φωτιά