Λάριμαρ

Λάριμαρ, larimar, πετράδι της Ατλαντίδας, δελφινόπετρα, μπλε πεκτόλιθος, ημιπολύτιμος λίθος, κοσμήματα, stonetales

Λάριμαρ, ο λίθος της Ατλαντίδας.

Ο πεκτόλιθος ανήκει στα ινοπυριτικά ορυκτά, με τρικλινικό σύστημα κρυστάλλων και γκρίζα χρώματα. Περιγράφεται για πρώτη φορά το 1828 στην Ιταλία, με το όνομά του να προέρχεται από την ελληνική λέξη πεκτέω (κουρεύω, χτενίζω, διαμορφώνω).

Το λάριμαρ είναι μια σπάνια μπλε ποικιλία πεκτόλιθου, σχεδόν αδιαφανής, που εξορύσσεται μόνο στη Δομηνικανή Δημοκρατία. Πέρα από τις επιφανειακές συγκεντρώσεις και τα ορυχεία (όπου βρίσκεται μαζί με ηφαιστειογενή πετρώματα), βότσαλα λάριμαρ μπορούν επίσης να βρεθούν σε προσχώσεις αλλά και στις παραλίες κοντά στην περιοχή εξόρυξής του. Αυτά τα βότσαλα προέρχονται από ηφαιστειακά πετρώματα που “γέμισαν” με λάριμαρ, αναδύθηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια και σταδιακά παρασύρθηκαν στη θάλασσα, η οποία με τον κυματισμό και την τριβή τα λείανε, αφαίρεσε τα επιφανειακά στρώματα και απέμειναν καλογυαλισμένα και σχεδόν “καθαρά” λάριμαρ.

Το πετράδι οφείλει το χρώμα του, από απαλό γαλάζιο έως βαθύ μπλε, κυρίως σε προσμίξεις χαλκού (που αντικαθιστούν το ασβέστιο), ενώ μπορεί να βρεθεί και με πράσινες ή κόκκινες σκιές και αποχρώσεις, αποτέλεσμα διαφόρων προσμίξεων και οξειδώσεων. Οι ποιότητές του αξιολογούνται κυρίως από την καθαρότητα του χρώματος: όσο πιο καθαρό και έντονο το μπλε, τόσο πιο σπάνιος και ακριβός ο λίθος. Όταν περιέχει πράσινο, ισχύει επίσης οτι όσο πιο καθαρό και έντονο το πράσινο, τόσο μεγαλύτερη η αξία του.

Η πέτρα συναντάται και σαν “πετράδι της Ατλαντίδας“, “δελφινόπετρα“, “μπλε πεκτόλιθος“. Το όνομα λάριμαρ οφείλεται στον Δομηνικανό που το ξανα-ανακάλυψε το 1974 και είναι συνθετικό των πρώτων γραμμάτων του ονόματος της κόρης του (Λαρίσα) και της λέξης “θάλασσα” στα ισπανικά (μαρ). Από το 1979 έχει επίσημα καταταγεί στους ημιπολύτιμους λίθους.

Ενεργειακά, ανήκει στο 5ο τσάκρα (του λαιμού, βισούντα) στο οποίο λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά, βοηθώντας επίσης στην “έκφραση” των άλλων τσάκρα. Θα το συναντήσουμε επίσης στη ρεφλεξολογία αλλά και σαν καταλύτη σε διάφορες εναλλακτικές θεραπείες. Σαν γενική άποψη, ανήκει στο στοιχείο του Νερού, ενώ ακολουθεί τις ιδιότητες του μπλε χρώματος (περιορισμός στρες, χαλάρωση, ηρεμία κλπ).


Προσοχή: Το λάριμαρ έχει μια ευαισθησία στο ηλιακό φως και στις υψηλές θερμοκρασίες: Πολύωρη ή έντονη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε μερικό αποχρωματισμό, που συνήθως αρχίζει με ξεθώριασμα του μπλε.

(Πηγές)