Κοράλλι

«Ο Περσέας, δίνοντας μια με το κοφτερό σπαθί του, έκοψε το κεφάλι της γοργόνας Μέδουσας, που πέτρωνε όποιον το κοιτούσε στα μάτια. Το κεφάλι κατρακύλησε στη θάλασσα κι από το αίμα του γίνηκαν πέτρα τα υποθαλάσσια φυτά».
Έτσι, λέει ο μύθος, γεννήθηκε το κοράλλι.

Πρόκειται για απολιθωμένο φυτό της θάλασσας που προέρχεται κυρίως από τη Μεσόγειο θάλασσα, τις αφρικανικές, τις κορσικές και τις σικελιανές ακτές. H oνομασία του προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις (κόρη της θάλασσας).

Κόκκινο, άσπρο ή μαύρο, το ημιπολύτιμο κοράλλι αποτελούσε στην Ιταλία το συχνότερο στολίδι μεταξύ των μαζών εξαιτίας της πίστης πως αποτελεί φυλαχτό για το κακό μάτι. Ως και σήμερα φοριέται σαν φυλαχτό ενάντια στο κακό μάτι, τους δαίμονες, τις ερινύες, τα φαντάσματα, τα ατυχήματα, την βία, το δηλητήριο, την κλοπή και την στειρότητα ειδικά στις γυναίκες. Πιστεύεται επίσης πως αυτός ο ημιπολύτιμος λίθος εργάζεται ενάντια στο φόβο, την κατάθλιψη και τους εφιάλτες, προσφέρει σύνεση, θάρρος και σοφία ενώ προσελκύει την καλή τύχη του σπιτιού.
Οι γυναίκες της αρχαίας Ρώμης συνήθιζαν να φορούν σκουλαρίκια από κοράλλι προκειμένου να προσελκύσουν τους άνδρες και ως και σήμερα πιστεύεται πως η πέτρα αυτή σχετίζεται με την αγάπη.
Στην αρχαία Ελλάδα τα κοράλλια ονομάζονταν «γοργονίδες», γιατί η αρχαία παράδοση έλεγε ότι σχηματίστηκαν από το αίμα της γοργόνας. Ο Πλίνιος αναφέρει πως οι Ινδοί μάντεις πίστευαν πώς να φοράει κάποιος κοράλλι, είναι ισχυρό αποτρεπτικό για πολλούς κινδύνους, και πως οι ίδιοι τα χρησιμοποιούν στις μαγικές τους ιεροτελεστίες. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί σαν φάρμακο σκόνη κοραλλιού. Το φάρμακο αυτό ονομάζεται corallium rubrum.
Σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το κοράλλι προστατεύει από το κακό μάτι, αλλά και τους ναυτικούς από τη μανία της θάλασσας. Στη Χίο κρεμούσαν στην κούνια του νεογέννητου, κλαδάκια από κοράλλι.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προϊόντα μας με κοράλλι.

(Πηγές)