Η ενέργεια των λίθων

Αμέθυστος για την ειρήνη, Χαλαζίας για τη δύναμη, Γρανάδα για το πάθος, Ασήμι για τον ψυχισμό…

Πέτρες, κρύσταλλοι, μέταλλα: η ομορφιά και η δύναμή τους αποτελεί μυστήριο και πεδίο έρευνας από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιήθηκαν από πολύ νωρίς σαν φυλαχτά, εκτιμήθηκαν σαν “πολύτιμα”, προσφέρθηκαν σε θυσίες, κράτησαν χωριστή θέση σε τελετουργίες, στόλισαν βασιλείς. Πάνω στα πετρώματα και τα απολιθώματα καταγράφεται ολόκληρη η ιστορία του πλανήτη, αφού είναι τόσο παλιά όσο και αυτός.

Η ενεργειακή δράση των κρυστάλλων είναι κάτι που πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί είχαν παρατηρήσει και καταγράψει, αλλά το απέδιδαν σε διάφορες δοξασίες, μαγείες κλπ, αφού δεν υπήρχαν οι επιστημονικές γνώσεις που έχουμε σήμερα. Οι γνώσεις μας για τον ηλεκτρομαγνητισμό, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη των θεωριών της κβαντικής φυσικής, δίνουν μια επιστημονική βάση και μια εξήγηση στις ενεργειακές ιδιότητες των κρυστάλλων. Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι οτι, τα πάντα αλληλεπιδρούν ενεργειακά, όταν βρίσκονται το ένα μέσα στο ενεργειακό πεδίο του άλλου, με τον ίδιο τρόπο που δυο μαγνήτες αλληλεπιδρούν όταν πλησιάσουν μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές έχει αποδειχθεί οτι κάθε υλικό σώμα εκπέμπει (και προφανώς δέχεται) ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, διατηρώντας μια “δική του”, ιδιαίτερη, συχνότητα εκπομπής-δόνησης (συχνότητα ιδιοσυντονισμού). Για το φαινόμενο του συντονισμού θα δώσουμε ένα παράδειγμα: όταν ένας τραγουδιστής (“διεγέρτης”) τραγουδάει τη νότα “σολ” (δηλαδή η συχνότητα του ήχου που βγάζει είναι “σολ”) και κρατάει ένα διαπασών (“ταλαντωτής”) που έχει ιδιοσυχνότητα το ίδιο “σολ” (δηλαδή τη συχνότητα που έβγαλε ο τραγουδιστής), τότε το διαπασών δονείται – δηλαδή “συντονίζεται”. Το διαπασών του παραδείγματος, στην αρχή ήταν εντελώς ήρεμο αλλά, από τα ηχητικά κύματα του τραγουδιστή, άρχισε να δονείται. Το ίδιο συμβαίνει και ενεργειακά: οι κρύσταλλοι έχουν ορισμένη ιδιοσυχνότητα, στην οποία εκπέμπουν ενέργεια και μπορούν να επηρρεάσουν άλλα σώματα όπως πχ τα κύτταρά μας (συντονίζοντάς τα), εφόσον εισέλθουν στο ενεργειακό τους πεδίο (όταν πλησιάσουν αρκετά). Με το φαινόμενο του συντονισμού μπορούμε, θεωρητικά τουλάχιστον, να επηρρεάσουμε μεγάλες ομάδες σωμάτων (από μόρια και κύτταρα έως δάση ή ομάδες ανθρώπων).
(**Η επιστημονική εξήγηση είναι πιο σύνθετη, αλλά είναι πέρα από τον ενημερωτικό σκοπό αυτής της σελίδας)

Μια πολύ σημαντική ιδιότητα των πετρωμάτων είναι ο μαγνητισμός: διαθέτουν μαγνητικό προσανατολισμό, μια ιδιότητα που μπορούν να διατηρούν στον χρόνο. Το ανθρώπινο σώμα έχει σημεία εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, που στην Ανατολή ονομάζονται τσάκρας και που τείνουν να συντονίζονται με τις άλλες ενέργειες της φύσης, συνεπώς και με αυτές των πετρωμάτων. Η σύνδεση αυτή δημιουργεί στην μεταφυσική την πεποίθηση πως τα ορυκτά μπορεί να έχουν ενεργειακές ιδιότητες σε σχέση με τον άνθρωπο.

Μολονότι οι αρχαίοι πολιτισμοί δεν είχαν πρόσβαση στην πληροφορία με τον τρόπο και την ευκολία που έχουμε σήμερα εμείς, φαίνεται πως, στους περισσότερους, οι άνθρωποι έδειχναν μια αναγνώριση της αξίας και της σημασίας των λίθων καθώς και μιαν ενστικτώδη πίστη στην δύναμή τους. Ορυκτά, πολύτιμοι λίθοι και κρύσταλλοι, χρησιμοποιούνταν εδώ και χιλιετίες για να ενισχύσουν την συναισθηματική, σωματική και πνευματική ισορροπία. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στους παλαιότερους πολιτισμούς απέδιδαν μεταφυσικές ιδιότητες στα πετρώματα και τα ορυκτά, ξέρουμε όμως πως αυτά σε πολλές περιπτώσεις ήταν σημαντικά για την καθημερινότητά τους:

Ρωμαικός πολιτισμός

Φυλαχτά από πέτρες και κρυστάλλους ήταν συνηθισμένοι προστάτες των Ρωμαίων καθώς πίστευαν πως μπορούσαν να ενισχύσουν την υγεία τους, την προστασία τους στις μάχες αλλά και να ελκύσουν τα επιθυμητά πράγματα.

Αρχαίοι Αιγύπτιοι

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τους παρελθόντος ως προς τους θεραπευτικούς κρυστάλλους. Οι Αιγύπτιοι φορούσαν πετράδια κοντά στην καρδιά για να προσελκύσουν την αγάπη, σε τιάρες στο κεφάλι τους για να ενισχύσουν την διαίσθησή τους, στο σώμα για να κάνουν εμφανές το σεξαπίλ τους… Οι γυναίκες με αξιώματα (όπως η Κλεοπάτρα) φορούσαν λάπις λάζουλι πάνω από τα μάτια για να τονώσουν την φώτιση και την ευαισθητοποίηση. Οι Φαραώ κρατούσαν κυλίνδρους γεμισμένους με χαλαζία για να ισορροπήσουν τις ενέργειες του σώματος. Οι νεκροί θάβονταν με χαλαζία στο μέτωπο για να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι στην μεταθανάτια ζωή.

Κινέζικος πολιτισμός

Παραδόσεις που προέρχονται από βάθος 5000 ετών στην κινέζικη ιατρική ενσωματώνουν τη χρήση θεραπευτικών κρυστάλλων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμηρών, στο βελονισμό και σε άλλες θεραπευτικές συνεδρίες.

Αρχαία Ελλάδα

Έως το 1500 ήταν αρκετά διαδεδομένη η θεωρία πως οι κρύσταλλοι χαλαζία ήταν κομμάτια πάγου που αποστέλλονταν από τον ουρανό (ας μην ξεχνάμε οτι η λέξη crystal προέρχεται από την ελληνική λέξη κρύσταλλος που σημαίνει πάγος). Αμέθυστος σημαίνει “νηφάλιος” και συμπεριλαμβάνεται στον μύθο του Διόνυσου και της Αρτέμιδος. Σε πολλές ιστορίες της μυθολογίας υπάρχουν αναφορές σε ημιπολύτιμα πετράδια.

Ινδία

Το θεραπευτικό σύστημα της αγιουβέρδα θεωρεί τους κρυστάλλους πολύτιμους για την συναισθηματική και μεταφυσική επούλωση των ανισορροπιών. Οι ημιπολύτιμοι λίθοι συνδέονται ή ενεργούν στα τσάκρας.

ΟΙ ΛΙΘΟΙ ΣΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

Δαχτυλίδια

Το δαχτυλίδι αποτελεί έναν κύκλο, σύμβολο της αιωνιότητας, της ενότητας, της μετενσάρκωσης και του σύμπαντος. Για τον ίδιο λόγο από πολύ νωρίς συνδέθηκε με τον ήλιο και τη σελήνη.
Ακόμη και οι θεοί στην αρχαιότητα φορούσαν δαχτυλίδια. Κατά έναν τρόπο πρόκειται για μια δήλωση δύναμης ενώ τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο ορίζουν τη φύση των ιδιοτήτων του. Χρησιμοποιήθηκε σαν αντικείμενο προστασίας προς την αρνητική ενέργεια. Έχει συνδεθεί με την ένωση και το γάμο, με το ζωδιακό κύκλο, το γιν και το γιανγκ και τον μαγικό κύκλο.
Το δάχτυλο στο οποίο φοριέται το δαχτυλίδι έχει την δική του σημασία για την μεταφυσική. Το φορεμένο δαχτυλίδι με πέτρα στον δείκτη σχετίζεται με την υγεία και την θεραπεία. Στο δεύτερο ή μεσαίο δάχτυλο φαίνεται πως χρησιμοποιείται κυρίως ως στολίδι. Στο τρίτο δάχτυλο αποτελεί δαχτυλίδι σύνδεσης (αρραβώνα, γάμου κτλ) και αναφέρεται στην καρδιά.

Κολιέ

Το κολιέ είναι ένας μεγάλος κύκλος που φοριέται στο λαιμό κι έρχεται κοντά στην καρδιά. Η χρήση του και η δύναμη του είναι ίδια με των δαχτυλιδιών, αφορούν όμως τα θέματα που σχετίζονται με την καρδιά όπως η συναισθηματική ζωή, η συναισθηματική κατάσταση, η σχέση, η έλξη, η αγάπη και οι προσδοκίες.
Για τη μεταφυσική, η δύναμη των λίθων γίνεται ισχυρότερη όταν αυτοί είναι φορεμένοι σε κολιέ.

Σκουλαρίκια

Στο παρελθόν τα σκουλαρίκια έχουν χρησιμοποιηθεί σαν σύμβολο δουλείας αλλά και σαν προστασία για την αρνητική ενέργεια. Σήμερα χρησιμοποιούνται για λόγους καλαισθησίας, συμβολικά όμως αποτελούν δαχτυλίδια που φοριούνται στα αυτιά. Στην Ιταλία οι γυναίκες φορούσαν σκουλαρίκια από κοράλλι για να προστατευθούν από το κακό μάτι.