Ζαντ

Η ονομασία Ζαντ ή Jade, ως τα μέσα του 19ου αιώνα χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει δύο διαφορετικά ορυκτά, το Νεφρίτη και τον Ιαδεΐτη, τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους.
Ο Νεφρίτης είναι ποικιλία του Ακτινόλιθου. Το όνομά του είναι ελληνικό αλλά και η λατινική του ονομασία lapis nephriticus σημαίνει “πέτρα για τα νεφρά”. Ο Ιαδεΐτης έχει ισπανική ονομασία που και αυτή σημαίνει “πέτρα για τα νεφρά” (piedra de ijada), επειδή ακριβώς παλαιότερα πίστευαν πως η πέτρα αυτή θεραπεύει τα νεφρά. Το ζαντ μπορεί να αποτελείται από το ένα ή και από τα δύο ορυκτά.

Jade, η πέτρα του οράματος και του ονείρου.
Λέγεται πως στην κινέζικη παράδοση το Jade συμβολίζει τις πέντε αρετές της ανθρωπότητας: Σοφία, συμπόνια, δικαιοσύνη, σεμνότητα, θάρρος. Είναι μέρος της Ασιατικής ζωής και φιλοσοφίας για πολλούς αιώνες. Θεωρείται σύμβολο της αγνότητας και της γαλήνης. Πιστέυεται πως φέρνει την αρμονία, τη φιλία και την καλή τύχη.
Για τους κινέζους και ο Νεφρίτης και ο Ιαδεΐτης είναι το “Γιου” δηλαδή το Jade. Λατρεύουν αυτόν τον ημιπολύτιμο λίθο από 5.000 χρόνια πριν και έχει γι’ αυτούς αξία μεγαλύτερη και από αυτήν που έχουν τα διαμάντια για τον Δυτικό πολιτισμό. Ο Κομφούκιος είχε πει πως το “Γιου” έχει έντεκα αρετές μεταξύ των οποίων η ομορφιά, η αγνότητα και η επιείκεια.
Παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια δεκτική πέτρα, το Ζαντ είναι γνωστό και για τις προστατευτικές του ιδιότητες και την αποτροπή κάθε αρνητικής ενέργειας. Θεωρείται πολύ τυχερός ημιπολύτιμος λίθος. Διευκολύνει την ειρήνη και την αρμονία στις τέσσερις πτυχές της ζωής, σωματική, αισθηματική, ψυχική, πνευματική. Προωθεί το θάρρος, την συμπόνια, την γενναιοδωρία, τον πλούτο και τη μακροζωία. Υποστηρίζει μια πλούσια και ικανοποιητική ζωή.

Ενέργεια: Δεκτική
Στοιχείο: Νερό
Πλανήτης: Αφροδίτη, Ποσειδώνας
Δυνάμεις: Μακροζωία, Σοφία, Ευημερία.

Πηγές