Γρανάτης

photo by Teravolt at English Wikipedia, CC BY 3.0, http://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25423161
Κρύσταλλος Γρανάτη

Ο Γρανάτης είναι πυριτικό ορυκτό που προέρχεται κυρίως από μεταμορφωμένα πετρώματα, (γνευσίους σχιστόλιθους και μεταμορφωμένους εξ επαφής ασβεστολιθικούς σχηματισμούς (skarn), συναντάται, ωστόσο, και σε αρκετά μαγματογενή. Βρίσκεται κοντά σε χειμμάρους, σε μεταμορφωμένα και εκριξηγενή πετρώματα της Αμερικής, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Μαδαγασκάρης. Έχει το βαθύ χρώμα της πορφύρας και πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη “grantum”, η οποία σημαίνει «ρόδι», προφανώς εξαιτίας της ομοιότητας των κρυστάλλων του με τους σπόρους του καρπού αυτού, τόσο στο σχήμα όσο και στο χρώμα. Η παλαιότερη ονομασία του (κατά την αρχαιότητα) ήταν «ανθράκιον», όρος που χαρακτήριζε όλα τα ερυθρού χρώματος ορυκτά και είναι ένας από εκείνους τους πολύτιμους λίθους που αναφέρονται στα γραπτά κείμενα όλων των αρχαίων γλωσσών. Σήμερα είναι πολύ γνωστός και ως Γρανάδα.

Πιο γνωστές είναι οι ποικιλίες του γρανάτη στις αποχρώσεις του κόκκινου, που έχουν και την ειδική ονομασία αλμανδίνη αλλά συναντάται και σε άλλα χρώματα. Κάποιες ποιότητές του εμφανίζουν το φαινόμενο του Αλεξανδρίτη, δηλαδή αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με το είδος του φωτός που δέχονται.

Ο βαθυκόκκινος γρανάτης αποτελεί τον εθνικό πολύτιμο λίθο της Τσεχίας και αξιολογείται ως ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Σύμφωνα με τους παλιούς Τσέχικους μύθους η όμορφη αυτή πέτρα έχει την δυνατότητα να ασκεί δυνάμεις που μετατρέπουν τη λύπη σε χαρά.

Ο Γρανάτης συμβολίζει το μετασχηματισμό του πάθους σε δύναμη. Θεωρείται βοηθητική πέτρα για την ενέργεια και την αντοχή, την δημιουργικότητα, το θάρρος, την τύχη, την επιτυχία στις επιχειρήσεις ταυτόχρονα όμως θεωρείται πως μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, την σεξουαλικότητα και το πάθος. Διώχνει μακριά τον αρνητισμό. Αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία του κατόχου του προβάλλοντας την γοητεία του.  Η φλογερή Γρανάδα αποτελεί εντέλει μια πέτρα του πάθους.

Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Άρης
Στοιχείο: Φωτιά
Δυνάμεις: Προστασία, θεραπεία, δύναμη

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προϊόντα μας με γρανάτη (γρανάδα).

(Πηγές)