Ανδαλουσίτης

Ανδαλουσίτης, Η πέτρα του Σταυρού, ο Σταυρός της Νεράιδας.
Του έδωσε το όνομά του ο Jean Claude Delametherie (Γάλλος φυσιοδίφης, μεταλλιολόγος, γεωλόγος του 18ου αιώνα), αφιερωμένο στην Ανδαλουσία της Ισπανίας παρόλο που τα ορυκτά που μελέτησε δεν προέρχονταν από εκεί αλλά από το El Cardoso της Guadalajara. Αναφορές όμως για την πέτρα αυτή υπάρχουν από πολύ παλιότερα. Εξορύσσεται στην Ισπανία, την Βραζιλία, την Σρι Λάνκα, την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Νότια Αφρική με χρωματισμούς σε όλες τις αποχρώσεις του, από κίτρινο και πράσινο έως γκρι, ροζ και καφέ.
Ο Ανδαλουσίτης παρουσιάζει το φαινόμενο του πλεοχρωισμού και ποικίλει ανάμεσα σε διαφανή, ημιδιάφανο και αδιαφανή.
Σε κάποια ημιδιάφανη ποιότητά του, εγκλείσεις γραφίτη, άνθρακα ή πηλού σχηματίζουν έναν σκούρο σταυρό και το ορυκτό ονομάζεται Χιαστόλιθος (ελληνική λέξη από το Χιαστός και το Λίθος). Εξαιτίας αυτού του Σταυρού ο Χιαστόλιθος από πολύ παλιά θεωρήθηκε ισχυρό φυσικό φυλαχτό που απομακρούει κάθε αρνητική ενέργεια.
Θεωρείται πέτρα της διόρασης, του κεντραρίσματος και της προστασίας, εξαιρετικά ισχυρή κατά της αρνητικής ενέργειας. Προστατεύει από τις πυρκαγιές του πάθους, εναρμονίζει το τσάκρα της καρδιάς. Πρόκειται επίσης για πέτρα ισορροπίας που προωθεί την αίσθηση της πραγματικότητας, επαναπροσανατολίζει, σταθεροποιεί και χαλαρώνει.