Ίασπις

Αδιάφανη ποικιλία χαλκηδόνιου που οφείλει το χρώμα της σε διάφορα οξείδια του σιδήρου. Συνήθως τον συναντάμε σε αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και καφέ. Η επιφάνειά του παρουσιάζει χρωματικές ραβδώσεις ή στίγματα που συχνά δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα. Από την ομαδοποίηση αυτών των “ψυχεδελικών” σχημάτων έχουν προκύψει οι διάφορες σημερινές ονομασίες της πέτρας όπως ocean jasper (ωκεανός), biggs jasper (κριθάρι), poppy jasper (παπαρούνα), picaso jasper, leopard jasper, κλπ.,

Είναι γνωστό πετράδι από τους αρχαίους χρόνους και για τους περισσότερους πολιτισμούς.
Παραδοσιακές ονομασίες: Gug (Ασσύριοι), Rainbringer (Ινδιάνοι).
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τον ίασπη σε τελετές προσέλκυσης της βροχής και οι πρώτοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών στη μαντεία. Έναν πράσινο ίασπη με χαραγμένη την εικόνα ενός δράκου που περιβάλλεται από ακτίνες φορούσε ο Αιγύπτιος βασιλιάς Nechepsus ως φυλαχτό.

Γενικά ο ίασπις θεωρείται μια πέτρα που προσελκύει τον πλούτο, την τύχη και την αγάπη. Ενισχύει την υγεία, την ισορροπία,την ευεξία, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, το πάθος. Προωθεί τις ψυχικές διαδικασίες και περιορίζει τις επιθυμίες και τις ιδιοτροπίες που μπορεί να οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σχετίζεται με την ολοκλήρωση και το κλείσιμο των κύκλων της ζωής υποστηρίζοντας το ανώδυνο τέλος και το νέο ξεκίνημα. Θεωρείται επίσης προστατευτική πέτρα η οποία απορροφά ή επιστρέφει κάθε μορφή αρνητικής ενέργειας.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΙΑΣΠΙΣ
Ενέργεια: Προβολική
Πλανήτης: Άρης
Στοιχείο: Φωτιά
Προωθεί την ομορφιά και τη χάρη. Ενισχύει την διαίσθηση και το συναισθηματική ηρεμία το θάρρος και την αυτοπεποίθηση. Προστατευτική πέτρα για κάθε είδους αρνητική ενέργεια.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΙΑΣΠΙΣ
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Αφροδίτη
Στοιχείο: Γη
Θεωρείται θεραπευτική πέτρα, φυλαχτό της υγείας. Έλκει την αγάπη, την τύχη και την αφθονία. Βοηθά στα προβλήματα του ύπνου και ενισχύει την συμπαθή εικόνα προς τους άλλους.

ΚΑΦΕ ΙΑΣΠΙΣ
Ενέργεια: Δεκτική
Πλανήτης: Κρόνος
Στοιχείο: Γη
Ενισχύει την σταθερότητα και την ισορροπία. Υποστηρίζει το κεντράρισμα και την γείωση.

Πηγές