Μαργαριτάρι

Είναι συγκεντρώσεις ανθρακικού άλατος του ασβεστίου οι οποίες βρίσκονται στα όστρακα μαλακίων. Το στρείδι, προκειμένου να προφυλαχθεί από την εισβολή κάποιου ξένου σώματος εκκρίνει Μάργαρο με το οποίο τυλίγει τον εισβολέα ώστε να μην το απειλεί. Το περικλείει σε επάλληλες στρώσεις μάργαρου ώσπου σχηματίζεται ένα μαργαριτάρι. Το μέγεθος και το σχήμα τους ποικίλουν και η αξία του μαργαριταριού εξαρτάται από την συμμετρία του, το πόσο μεγάλο είναι, πόσο καθαρό και πόσο λαμπερό.

Λέγεται ο αριστοκράτης των λίθων εξαιτίας της ομορφιάς του, της αγνότητας που εικονίζει και της σύνδεσής του με την ποίηση. Φαίνεται πως πήρε το όνομα Μαργαριτάρι από την αρχαία ελληνική λέξη λέξη «μαρμαίρω» που σημαίνει λάμπω.

Σε όλη την διάρκεια της ιστορίας οι πέρλες συνδέονταν με θησαυρό, με την καλαισθησία και την λεπτότητα, με την ανωτερότητα και με την βασιλεία. Πάντα αποτελούσαν εμβλήματα της ανώτερης τάξης, του πλούτου και για κάποιες εποχές έγιναν εμβλήματα υπεροχής και αλαζονείας.
Στην ανατολή το θαύμαζαν πριν το μάθουμε εμείς. Η λέξη πέρλα υπάρχει σε  κινέζικο λεξικό 4000 ετών. Βρέθηκε στους τάφους των Αιγυπτίων Πτολεμαίων και σε αρχαία αποκρυπτογραφημένα κείμενα. Το χρησιμοποιούσαν οι πρίγκηπες της ανατολής και οι καίσαρες της Ρώμης. Από τους Ρωμαίους ήταν αφιερωμένο στην Ίσιδα – αφότου η λατρεία της εισήχθη από την Αίγυπτο – και το φορούσαν για να πάρουν την ευχή της. Για την παλιά σαξονική θρησκεία ήταν τα δάκρυα της Freya ενώ στην αρχαία Συρία η θεότητα ονομαζόταν “κυρία των μαργαριταριών”.
Σε όλη τη Μεσόγειο τα μαργαριτάρια σχετίστηκαν με την θηλυκή πλευρά της θεότητας, το θηλυκό φύλλο και την δημιουργία. Για κάποιους ήταν σταγόνες της βροχής που τις κατάπιαν  τα στρείδια. Στην Ελλάδα ήταν αφιερωμένα στην θεά Αφροδίτη.
Στην αρχαία Κίνα πίστευαν πως έπεφταν από τον ουρανό κατά την διάρκεια των καταιγίδων όσο οι δράκοι πολεμούσαν ανάμεσα στα σύννεφα. Στην κινέζικη σκέψη οι δράκοι σχετίζονται με τα μαργαριτάρια.
Στην Ινδία οι γυναίκες τα φορούσαν για να εξασφαλίσουν έναν ευτυχισμένο γάμο.
Φαίνεται πως γενικά τα μαργαριτάρια σχετίζονται πάντα με την ενέργεια της σελήνης, την θηλυκή πλευρά και την αγάπη.

Η ομορφιά της πέρλας βρίσκεται στη λάμψη, την υφή, το χρώμα και το σχήμα της.
Οι πιο αγαπημένες πέρλες είναι οι στρογγυλές και οι οβάλ με μεγάλη λάμψη.
Με τον καιρό η ομορφιά της μπορεί να αλλοιωθεί ή να καταστραφεί για διάφορους λόγους όπως οι ατμοί, τα αέρια κ.α. Τα μαργαριτάρια θα πρέπει να καθαρίζονται με μαλακό πανί και να φυλάσονται τυλιγμένα σε ύφασμα μέσα σε ερμητικά κλειστό κουτί.

Τα μαργαριτάρια σήμερα είναι δυσεύρετα και ένα κολιέ τους μπορεί να στοιχίζει χιλιάδες ευρώ. Η βιομηχανία των κοσμημάτων χρησιμοποιεί κυρίως έως αποκλειστικά μαργαριτάρια καλλιέργειας. Δημιουργήθηκαν στην Ιαπωνία και την Αμερική και έχουν ποιότητες όπως τα φυσικά μαργαριτάρια. Η διαδικασία απαιτεί την τοποθέτηση ξένου σώματος στο όστρακο ώστε το μαλάκιο να αρχίσει να εκκρίνει μάργαρο και να τυλίγει μ’αυτό το ξένο σώμα ώσπου να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι. Η ποιότητά του είναι τόσο καλύτερη όσο περισσότερο είναι το μάργαρο γύρω του.